GaiaPark Kerkrade Zoo

In GaiaPark Kerkrade Zoo kun je dieren bewonderen die nu op aarde leven: van muskusossen, kraanvogels, Iberische wolven, doodshoofdapen en veelvraten tot giraffen, gorilla’s, neushoorns en cheeta’s. Voordat deze dieren (en ook wij mensen) op aarde verschenen, kende het leven op aarde een evolutie van vele miljoenen jaren. En alleen door deze lange historie heeft de aarde en het dierenleven zich kunnen ontwikkelen tot de schitterende planeet met enorme diversiteit aan leven en leefgebieden waar wij vandaag de dag op leven. Daarom zie je in GaiaPark ook allerlei uitgestorven dieren uit de verre geschiedenis van de aarde. Wolharige mammoeten uit de laatste IJstijd. Dinosauriërs uit de periode dat Limburg aan een ondiepe tropische zee lag en reusachtige insecten en amfibieën uit het tropische verleden van Limburg. Al deze dieren van vroeger en nu vertellen, in de gebieden waar ze leefden en leven, hun verhaal over de ‘Levende Aarde’.

GaiaPark en de Gaia-theorie
In de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw, toen we de aarde voor het eerst in de menselijke geschiedenis vanuit de ruimte zagen, werd de ‘Gaia-theorie’ geboren. Dat de aarde een bijzondere planeet is, omdat het de enige met leven is, was destijds al bekend. Maar bioloog en wetenschapper James Lovelock realiseerde zich dat de aarde niet zomaar ‘een planeet met leven’ was. Nee, het ging veel verder: hij zag dat de aarde als geheel een levende planeet is! Lovelock noemt de aarde Gaia, en verwijst daarmee naar de mythologische figuur ‘Moeder Aarde’ uit de Griekse oudheid die ook de naam Gaia droeg.

Super-organisme
De aarde, Gaia, wordt binnen de Gaia-theorie gezien als een super-organisme: een gigantisch levend wezen. De levende elementen op aarde (zoogdieren, vissen, vogels, reptielen, bacteriën, schimmels, planten) zijn de organen. Het water op aarde is Gaia’s bloed, het gesteente is haar skelet en de atmosfeer is de lucht die ze inademt. De levende natuur (dieren en planten) en de niet-levende elementen op aarde (water, lucht, gesteente) zijn op oneindig veel manieren met elkaar verbonden en spelen gezamenlijk een belangrijke rol om Gaia gezond te houden. Stijgt de temperatuur van de atmosfeer door klimaatverandering, of sterft er een diersoort uit, dan wordt Gaia ziek. We moeten dus alle elementen op onze aarde respecteren en ze beschermen zodat Gaia, het lichaam waar wij in en op mogen leven gezond blijft.

Heden en verleden verbonden
Om het verhaal van Gaia en de levende aarde te kunnen ervaren, dwaal je in GaiaPark door leefgebieden van over de hele wereld: Europa, Toendra, Amazonia, Congo en Namibia. Op al deze plekken leven bijzondere en verrassende diersoorten die allemaal op hun eigen wijze perfect zijn aangepast aan hun specifieke leefomgeving. Ook het verre verleden van de aarde kun je in GaiaPark beleven. Drie historische leefgebieden nemen je mee naar het Carboon, de periode dat Limburg op de evenaar lag; naar het Krijt, toen Limburg aan de rand van een zee lag; en naar de IJstijd, toen de poolwind overheen blies.

Missie GaiaPark Kerkrade Zoo
GaiaPark is opgezet volgens de denkwijze van de Gaia-theorie. In haar bedrijfsvoering handhaaft GaiaPark de onderstaande missie:
Bevorderen van het maatschappelijke bewustzijn over de oneindige samenhang van al het levende en niet-levende op aarde en bijdragen tot het behoud van dit prachtige, maar kwetsbare systeem.

Bezienswaardigheden , ,

Gerelateerd

Plaats uw Recensie

Beoordeel deze locatie via klikken op een ster hieronder :

Over Bed & Breakfast van Nederland

Welkom op Bed and Breakfast van Nederland, de website die een overzicht biedt van de diverse Bed & Breakfasts van Nederland. Onder het tabblad ‘B&B’s’ vindt u een korte beschrijving, duidelijke foto’s en de contactgegevens van de verschillende Bed & Breakfasts.